“In 2025 willen wij emissieloos zijn”

Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam is koploper op het gebied van elektrisch rijden. In 2016 wonnen zij de E-Visionary award voor de Europese stad met de beste visie op het gebied van elektrisch vervoer. Het doel van de stad is om in 2025 emissievrij te zijn. Vandaag de dag rijden er 19.000 EV-drivers, 550 e-taxi’s en 300 Car2Go’s rond. En al deze elektrische voertuigen kunnen laden bij 2.040 laadpunten.

Privileges voor ondernemers en bewoners

Gemeente Amsterdam stimuleert elektrisch rijden voor ondernemers en bewoners. Zo krijgen bewoners voorrang op een parkeervergunning, en omdat de wachttijd soms kan uitlopen naar twee jaar kan dit voor veel mensen een motivatie zijn om elektrisch te gaan rijden. Elektrische taxi’s krijgen voorrang op de taxistandplaatsen. Vanaf 2018 mogen er alleen nog maar schone taxi’s staan bij het Leidseplein en Centraal Station.

Ondernemers kunnen gebruik maken van aanschafsubsidie:

  • Kleine bestelauto’s: €10.500
  • Personenauto’s voor zakelijk gebruik: €5.000
  • Vrachtwagen/bus: 20% van de aanschafwaarde, maximaal €40.000.

Milieuzones

Aan de andere kant worden vervuilende voertuigen uit de stad geweerd door milieuzones in te stellen. De gemeente heeft milieuzones ingesteld voor bestelauto’s, vrachtwagens, taxi’s, scooters, bussen en personenauto’s. Betreed je toch de milieuzone? Dan krijg je een hoge boete.

Laadinfrastructuur inrichten op basis van data

Maar hoe richt je de laadinfrastructuur op een goede manier in? In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam analyseert de gemeente alle laadgegevens. Aan de hand van deze data kan de laadinfrastructuur optimaal worden ingericht. Doordat de gemeente de laadpalen vraag gestuurd plaatst worden ze ook goed gebruikt. Genoeg laadpunten zorgt voor laadzekerheid, en dit is belangrijk om de verdere groei van elektrisch vervoer te stimuleren.

De succesformule

  • Elektrisch rijden aantrekkelijk maken voor bewoners en ondernemers

  • Milieuzones instellen om vervuilend vervoer te weren

  • Samenwerken met startups die nieuwe duurzame concepten ontwerpen

  • Op basis van data de laadinfrastructuur inrichten

  • Financiële voordelen en privileges introduceren voor taxibedrijven

  • Actief investeren in nieuwe laadstations om de laadzekerheid te vergroten

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

Ik ben Gina. Wie ben jij?