Noorwegen omarmt de elektrische auto

Feel Free!

Noorwegen staat als land aan kop betreft elektrisch rijden. 20% van de auto’s op de weg is elektrisch, terwijl dit aandeel 6 jaar geleden nog maar 1% was. Hoe is deze snelle groei ontstaan, en wat kunnen andere landen en overheden daarvan leren?

Tijd voor verandering

Wie aan Noorwegen denkt ziet Fjorden, watervallen en veel natuurschoon voor zich. Door alle waterkrachtcentrales kan het land zonder kolencentrales in zijn elektriciteitsbehoefte voorzien. Noorwegen is powered by nature. Maar tijdens een koude dag blijft er een dikke deken van smog boven Oslo hangen. En daar moest iets aan gedaan worden.

Elektrische auto op de busbaan

Elektrisch rijden wordt in Noorwegen financieel aantrekkelijk gemaakt door vrijstelling van btw, tolheffing en wegenbelasting. Maar de echte doorbraak kwam toen elektrische auto’s op de vrije busbaan mochten rijden. EV-drives kunnen hierdoor files ontwijken wat soms 30 minuten reistijd scheelt. In Oslo mag je gratis parkeren en laden. Om al deze maatregelen te bekostigen wordt het rijden met een brandstofauto duurder gemaakt. En daardoor wordt het steeds aantrekkelijker om elektrisch te gaan rijden.

Publiek laden verbeteren

Ondanks de snelle groei van elektrische auto zijn er nog weinig publieke laadpunten in Noorwegen. Veel mensen laden hun auto thuis of op werk, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis te laden. Dit zal snel gaan verbeteren met de wetgeving die wordt ingevoerd. Nieuwe appartementencomplexen moeten namelijk bij de helft van de parkeerplaatsen een laadvoorziening plaatsen.

Pakket van maatregelen:

  • Geen btw op aanschaf elektrische auto

  • Vrijstelling tolheffing en wegenbelasting

  • Gratis laden en parkeren

  • Rijden op de busbaan

  • Vanaf 2025 geen verkoop van brandstofauto’s

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen.

Neem contact met ons op.

Ik ben Vincent. Wie ben jij?