Uit een nieuwe studie naar de levenscyclus van auto’s blijkt dat elektrische auto’s drie keer minder CO2 uitstoten dan een vergelijkbare benzine-of dieselauto.

Je hebt de vraag vast wel eens voorbij horen komen: hoe klimaatvriendelijk is de elektrische auto nu eigenlijk? En vaak wordt dit beantwoord met ‘de productie van accu’s is niet duurzaam’ of ‘de stroom die wordt gebruikt voor het laden is lang niet overal duurzaam opgewekt’. Om een feitelijk antwoord op deze vraag te geven deed de Europese milieuorganisatie Transport & Environment een studie waarbij naar vrijwel álles werd gekeken. Conclusie: de EV wint glansrijk, zelfs in kolenstroomland Polen.

Hele energieketen in kaart brengen

Uit het onderzoek blijkt namelijk dat een elektrische auto die vandaag de dag verkocht wordt en de weg op gaat, gedurende zijn leven gemiddeld drie keer minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare benzine- of dieselversie. In deze levenscyclusanalyse wordt elk onderdeel van de energieketen gewogen, zoals de productie van de auto, de accu en benzine en diesel. Maar ook wordt er gekeken waar onderweg energie verloren gaat, zoals bij het transport van elektriciteit van centrale naar laadpunt en van laadpunt naar de batterij van de auto.

Emissieloos niet mogelijk

EV’s kunnen niet emissieloos zijn. Als alle onderdelen worden meegenomen stoot een elektrische auto in het zwartste scenario bijna 100 gram CO2 per kilometer uit. Dit gebeurt wanneer de stroom is opgewekt in een land waar veel kolencentrales staan, zoals Polen. Nederland presteert ook niet optimaal: bij de productie van 1kWh komt er gemiddeld 377 gram CO2 vrij. Hier kan een EV ongeveer 5 km van rijden. Dit betekent dat een Nederlandse EV’s alleen met stroomverbruik gemiddeld al 75 gram uitstoten.

Auto’s met een verbrandingsmotor doen het nog veel slechter. Als alles wordt meegerekend is de uitstoot gemiddeld ruim 250 gram CO2 per kilometer voor een benzineauto, en iets minder voor een diesel. Voor het klimaat is het dus beter om elektrisch te rijden, zelfs als de stroom niet duurzaam wordt opgewekt. In het meest ideale scenario wordt zowel de accu als de auto in het land van bestemming geproduceerd, zoals in Zweden het geval is. Dan stoot een elektrische auto tot wel 80% minder CO2 uit in vergelijking met traditionele auto’s. 

Schonere levensduur voor EV’s

Tijdens de levensduur wordt een EV steeds schoner. Dit heeft te maken met de omschakeling naar opwekking van duurzame energie in Europa. Nu hebben EV’s, door CO2-gehalte accuproductie, nog een flinke achterstand ten op zichte van benzine/diesel auto’s zodra ze de showroom uitrijden. Maar ook de impact van de productie van accu’s wordt minder, doordat deze steeds langer meegaan.

Krijg je de vraag ‘’hoe klimaatvriendelijk is de elektrische auto nou eigenlijk?’’ dan weet je precies hoe je deze met de juiste onderbouwing van feiten kan beantwoorden.

Rijd je al elektrisch? Check dan onze voordelige laadpassen of switch naar een van onze laadpaal-abonnementen om inzicht te krijgen, kosten te verrekenen en 24/7 support te ontvangen. Interesse om elektrisch te gaan rijden? E-Flux heeft speciaal voor jou alvast de populairste EV-modellen op een rijtje gezet met de juiste laadoplossing.

Begin vandaag nog met elektrisch rijden en rij drie keer groener dan je huidige auto.

Op welk E-Flux Portal wil je inloggen?
Charge Point Portal

In dit portal kan je als eigenaar van een laadpaal tarieven instellen voor gastgebruik, bepalen wie er op de whitelist komen te staan en laadsessies inclusief creditfacturen inzien.

Charge Card Portal

Bekijk in dit portal waar je kan laden met de E-Flux pas en heb inzicht in alle laadsessies en facturen.

Technical Portal

In dit portal kan je als installateur al je geplaatste laadpalen terugvinden. Bekijk alle technische gegevens en plan eenvoudig onderhoud in.

Feel Free!
×

Goedendag!

Heb je een vraag? Stuur een bericht via whatsapp of stuur een email naar info@e-flux.nl

× Hoe kunnen wij je helpen?