Er zijn twee belangrijke redenen waarom elektrische auto’s vaak media aandacht krijgen wat betreft de veiligheid. De zorgen centreren zich vooral rondom het accupakket en daarnaast ook het gevaar voor andere verkeersdeelnemers vanwege het gebrek aan motorgeluid. Dit motiveert de vraag: ‘Hoe veilig zijn EV’s nu echt?’ In dit artikel leggen we dat nog eens haarfijn uit, zodat je hier zonder enige twijfel op zoek kunt naar jouw droom EV!

Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft heeft in november 2020 uitgebreid onderzoek gedaan naar de veiligheid van elektrische voertuigen. Hieruit is gebleken dat elektrische auto’s net zo veilig zijn als auto’s op fossiele brandstof. Goed nieuws dus, want elektrische auto’s worden steeds populairder. Daar zijn wij als E-Flux natuurlijk heel blij mee, omdat dit naast de fiscale voordelen voor de bestuurder, ook bijdraagt aan een beter milieu. Alle media-aandacht die de EV krijgt is niet onopgemerkt gebleven en in september 2019 zijn er Kamervragen gesteld over het veiligheidsrisico dat de elektrische auto met zich mee brengt. Geen onbelangrijk punt, gezien EV’s een steeds groter aandeel vormen van de auto’s op de Nederlandse snelwegen.

Het onderzoek van het CE Delft maakt niet alleen gebruik van 280 bronnen, maar neemt in haar conclusie ook 25 interviews met deskundigen mee. De hoofdconclusie van het onderzoek is dat elektrische auto’s geen groter veiligheidsrisico vormen dan auto’s op fossiele brandstof. Dit heeft mede te maken met de strenge veiligheidsnormen die gelden voor zowel elektrische auto’s als auto’s met een verbrandingsmotor. Het gevolg hiervan is dat de risico’s die gelden voor elektrische auto’s, in de meeste gevallen ook gelden voor auto’s met een verbrandingsmotor.

De grootste veiligheidsrisico’s die uit het onderzoek naar voren kwamen zijn die van een thermal runaway en -net als bij auto’s met een verbrandingsmotor- brand in parkeergarages. Bij het ontstaan van een thermal runaway zorgt een hoge temperatuur of interne weerstand in de cellen van het accupakket voor het ontstaan van brand waarbij giftige gassen vrijkomen. Het CE Delft concludeerde dat EV’s hiermee geen groter veiligheidsrisico vormen, maar wel een ander incidentprotocol vragen. Zo is er bij brand door thermal runaway meer bluswater nodig en moet voor het wegslepen eerst onderzocht worden waar de accu zich bevindt. Elektrische auto’s ontbranden echter niet vaker dan auto’s met verbrandingsmotor.

Overal jouw auto kunnen opladen? Kies voor zekerheid met de E-Flux laadpas.

Bestel E-Flux laadpas

In het onderzoek is gezorgd voor een compleet veiligheidsoverzicht. Er zijn bots testen geanalyseerd, de onderzoekers hebben zich verdiept in het brandgevaar, maar ook de consequentie van batterijschade en te water raken. Zelfs de afwezigheid van geluid en het specialistische onderhoud dat de auto’s nodig hebben is onderzocht evenals consequenties van het uitbreiden van de laadinfrastructuur en de risico’s rondom een incident in een parkeergarage. Uit alle deelonderzoeken kwam telkens dezelfde conclusie: de elektrische auto brengt niet meer veiligheidsrisico met zich mee dan de auto met verbrandingsmotor.

Kortom fantastisch nieuws! Nu je weet dat je toekomstige EV net zo veilig zal zijn als een auto op fossiele brandstoffen kun je dus met een gerust hard opzoek naar jouw droom EV! Benieuwd welke veilige EV het beste bij jou past? Klik Hier. Met de E-Flux laadpas kun je op meer dan 260.000 locaties in binnen- en buitenland jouw EV opladen. Meer weten over E-Flux? Neem hier contact met ons op.

Voor verdere persinformatie, beeldmateriaal of een interview kunt u contact opnemen met:
Anne Teunissen – Marketing Assistant
E-mail: marketing@e-flux.nl

Op welk E-Flux Portal wil je inloggen?
Charge Point Portal

In dit portal kan je als eigenaar van een laadpaal tarieven instellen voor gastgebruik, bepalen wie er op de whitelist komen te staan en laadsessies inclusief creditfacturen inzien.

Charge Card Portal

Bekijk in dit portal waar je kan laden met de E-Flux pas en heb inzicht in alle laadsessies en facturen.

Technical Portal

In dit portal kan je als installateur al je geplaatste laadpalen terugvinden. Bekijk alle technische gegevens en plan eenvoudig onderhoud in.

Feel Free!
×

Goedendag!

Heb je een vraag? Stuur een bericht via whatsapp of stuur een email naar info@e-flux.nl

× Hoe kunnen wij je helpen?