Skip to main content

Door smart charging toe te passen bij het laden van elektrische auto’s kan er ontzettend veel CO2 bespaard worden, blijkt uit universitair onderzoek van de Erasmus Universiteit. Dat biedt veel kansen. Maar hoe werkt smart charging eigenlijk?

Efficiënt gebruik maken van beschikbare stroom 

Smart charging is het tegenovergestelde van ongecontroleerd laden. Er wordt bij smart charging rekening gehouden met de totale belasting op de elektriciteitsaansluiting. Op woningniveau betekent dit dat de laadpaal vanuit een externe meter doorkrijgt hoeveel stroom er nog beschikbaar is. Op wijkniveau wordt er rekening gehouden met het stroomverbruik van de hele wijk. Er wordt met smart charging dus continue gebalanceerd zodat er geen overbelasting ontstaat op het net.

Duurzame energiebronnen

Het is natuurlijk nog mooier als elektrische auto’s worden opgeladen met duurzame energie. Verschillende publieke aanbieders zijn met energiebedrijven proeven aan het doen om ook in publieke gebieden zoveel mogelijk duurzame energie in te zetten voor het laden van elektrische auto’s. Dit wordt onder andere via slimme software aangestuurd. Hoe meer duurzame energie er wordt toegepast, hoe meer CO2 er bespaard zal worden. Wanneer smart charging volledig via duurzame energie wordt gebruikt, kan dit tonnen aan CO2-besparing betekenen.

Vehicle-to-grid (V2G)

Daarnaast wordt er op dit moment ook gewerkt aan Vehicle-to-grid (V2G). V2G-technologie geeft elektrische voertuigen de mogelijkheid om naast het afnemen van netstroom, ook energie aan het elektriciteitsnet terug te leveren. De auto dient als grote batterij die stroom kan terugleveren aan het net. Op dit moment zijn er nog weinig auto’s die dit kunnen, en de kosten voor een V2G lader zijn erg hoog. Deze ontwikkeling zal zowel technologisch als economisch gezien steeds interessanter worden.

E-Flux helpt met het configureren van slimme laadoplossingen

Smart charging is veelal een hardware oplossing die ingesteld wordt in het managementsysteem van de laadpaal. E-Flux biedt een platform waar de eigenaar van de laadpaal een prijs kan instellen, laadsessies kan terugzien en verschillende statistieken in terug leest. E-Flux ondersteunt installatiebedrijven en eindklanten bij het instellen van slimme laadpleinen, of slimme laadoplossingen voor thuis.

E-Flux biedt een onafhankelijke oplossing die geïntegreerd kan worden met verschillende merken laadpalen. Ben jij op zoek naar een slimme laadoplossing voor op kantoor of thuis? Neem hier contact met ons op.

Overal jouw auto kunnen opladen? Kies voor zekerheid met de E-Flux laadpas.

Bestel E-Flux laadpas
Op welk E-Flux Portal wil je inloggen?
Charge Point Portal

In dit portal kan je als eigenaar van een laadpaal tarieven instellen voor gastgebruik, bepalen wie er op de whitelist komen te staan en laadsessies inclusief creditfacturen inzien.

E-Flux dashboard*

Beheer in dit portal je laadpassen en/of laadpalen in één dashboard. Krijg inzicht in alle laadsessies en facturen.

*Ben je klant sinds 26 april 2021 of is jouw account gemigreerd naar ons nieuwe dashboard? Klik dan op de onderstaande knop.

Technical Portal

In dit portal kan je als installateur al je geplaatste laadpalen terugvinden. Bekijk alle technische gegevens en plan eenvoudig onderhoud in.

Feel Free!
×

Goedendag!

Heb je een vraag? Stuur een bericht via whatsapp of stuur een email naar info@e-flux.nl

× Hoe kunnen wij je helpen?