Nederland is druk bezig de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s te verbeteren. Er staan nu meer dan 1300 snelladers die de meeste elektrische auto’s binnen een half uur al een actieradius kunnen geven van boven de 100km. Hier gaan we later dieper op in. Eerst gaan we het hebben over de verschillen in laadtijd.

AC laden
De accucapaciteit van een auto wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Met dit vermogen is een elektrische auto in staat om een bepaald aantal kilometers af te leggen. Dit noemen we actieradius. Nu even terug naar de basis: elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in Watt. Om vermogen te berekenen vermenigvuldigen we Volt en Ampère met elkaar. Hiermee kunnen we uitrekenen hoeveel vermogen een laadpaal kan leveren, en hoe lang het duurt om de accu’s op te laden. In het volgende rekenvoorbeeld gaan we uit van een stopcontact die 230V levert.

  • 1-Fase 16A laadpaal: 16* 230V = 3,7kW
  • 1-Fase 32A laadpaal: 32 * 230V = 7,4KW
  • 3-Fase 16A laadpaal: (3*16) * 230V = 11kW
  • 3-Fase 32A laadpaal: (3*32) * 230V = 22kW

Als een elektrische auto wordt geladen op AC-stroom (wisselstroom) dan moet deze binnen in de auto worden omgevormd naar DC-stroom (gelijkstroom), want alleen gelijkstroom kan worden opgeslagen in accu’s. De omvormer in de auto bepaald dus hoeveel kW er per uur geladen kan worden, dit wordt AC-laadvermogen genoemd. Voorbeeld: een Nissan Leaf heeft een accucapaciteit van 40kWh, en een AC-laadvermogen van 6,6kW over 1 fase. Dit betekent dat de auto, ongeacht vermogen van de laadpaal, 6,6kW per uur kan opladen:

  • Laadpaal 7,4kW: 6,6kW >totale laadtijd 7 uur
  • Laadpaal 11kW: 3,7kW (omdat 16A over 1-fase) > totale laadtijd 12 uur
  • Laadpaal 22kW: 6,6kW >totale laadtijd 7 uur

Let op dat je bij een auto die 1-fase 32A maximaal kan laden kiest voor een lader die ook 32A per fase kan leveren. Want anders wordt de laadtijd een stuk langzamer. Omdat het prijsverschil tussen een 7,4 en 22kW vaak klein is adviseren wij een 22kW laadpaal omdat je dan bij een toekomstige elektrische auto een geschikte laadoplossing hebt, en deze niet hoeft te vervangen.

De juiste laadoplossing kiezen
Deze factoren bepalen dus voor een groot deel welke laadpaal je het best kan laten installeren. En dan hebben we de elektrische aansluiting in de meterkast nog. De meeste woningen hebben namelijk een 1-fase aansluiting. Om te voorkomen dat tijdens het laden alle stoppen eruit vliegen is het belangrijk om de installatie door een professionele installateur te laten plaatsen. Doordat er op het moment dat je aan het laden bent minder vermogen beschikbaar kan zijn (door bijvoorbeeld gebruik van huishoudelijke apparatuur) wordt er door de installateur dynamisch load balancing worden toegepast. Dit kan via de slimme meter geregeld worden via de P1 poort (let op: alleen geschikt voor slimme meters met SMR 4.0 of hoger) of via een energiemeter die communiceert met de laadpaal. Reken op eenmalige extra kosten voor de aanschaf van Dynamic Load Balancing.

Laadkosten verrekenen met werkgever
Wil je laadsessies registreren of verrekenen? Dan kan je voor een E-Flux backoffice abonnement kiezen. Alle support pakken wij in samenwerking met de installateur op. En wij regelen de verrekening en facturatie voor de laadsessies. Omdat ons systeem onafhankelijk van de laadpaal werkt heb je altijd flexibiliteit om voor een geschikte oplossing binnen jouw budget te kiezen.

DC-laden
In tegenstelling tot AC-laders geven DC-laders gelijkstroom aan de auto, waardoor de accu’s sneller worden opgeladen. Net als AC-laadvermogen heeft een elektrische auto ook een maximaal DC-laadvermogen. De meeste DC-laders in Nederland hebben een vermogen van 50kW, maar er wordt in diverse Europese landen ook geïnvesteerd in snelladers die een vermogen leveren tussen de 175 – 350kW. Deze zijn voorbereid op de nieuwere modellen die op hogere vermogens kunnen snel laden. Als er meerdere auto’s tegelijk aan het laden zijn kan het invloed hebben op het laadvermogen. Het beschikbare vermogen wordt simpelweg verdeeld onder het aantal ladende auto’s. Je kan er dus niet altijd van uitgaan dat je op vol vermogen kan laden.

Bekijk en vergelijk hier meer elektrische auto’s.

Wil je elektrisch rijden? Kijk dan goed naar de afstanden die je aflegt. Naar het buitenland rijden met een elektrische auto wordt steeds makkelijker, maar een route uitstippelen langs laadpunten is zeker belangrijk.

Vragen naar aanleiding van dit blog? Neem contact op.

Overal jouw auto kunnen opladen? Kies voor zekerheid met de E-Flux laadpas.

Bestel E-Flux laadpas
Op welk E-Flux Portal wil je inloggen?
Charge Point Portal

In dit portal kan je als eigenaar van een laadpaal tarieven instellen voor gastgebruik, bepalen wie er op de whitelist komen te staan en laadsessies inclusief creditfacturen inzien.

Charge Card Portal

Bekijk in dit portal waar je kan laden met de E-Flux pas en heb inzicht in alle laadsessies en facturen.

Technical Portal

In dit portal kan je als installateur al je geplaatste laadpalen terugvinden. Bekijk alle technische gegevens en plan eenvoudig onderhoud in.

Feel Free!
×

Goedendag!

Heb je een vraag? Stuur een bericht via whatsapp of stuur een email naar info@e-flux.nl

× Hoe kunnen wij je helpen?